Jakie koktajle pić, żeby schudnąć na diecie pudełkowej?

Koktajle to nie tylko smaczny element diety pudełkowej, ale szansa na dostarczenie cennych składników odżywczych i zrzucenie zbędnych kilogramów, zwłaszcza jeśli stawiamy na niskokaloryczne koktajle warzywno-owocowe z dobrym źródłem błonnika i zdrowych tłuszczów. Zastanawiasz się, jakie składniki powinny się w nich znaleźć? Poznaj najlepsze koktajle na odchudzanie z diety pudełkowej!

koktajle odchudzające na diecie pudełkowej

Dlaczego warto pić koktajle odchudzające na diecie pudełkowej?

Koktajle odchudzające z diety pudełkowej są źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów. Ich regularne spożywanie sprawia, że możemy dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych mikroelementów, które wspierają jego prawidłowe funkcjonowanie i wzmacniają odporność. To sprawia, że lepiej będziemy radzić sobie z infekcjami i zwiększymy ochronę przed poważnymi chorobami. Szejki na odchudzanie są bardzo smaczne i pełne błonnika, więc wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom i usprawniając proces przemiany materii. Koktajle na odchudzanie z błonnikiem zapewniają uczucie sytości na długi czas, zmniejszając nasz apetyt i ograniczając podjadanie między posiłkami. Dzięki temu dieta odchudzająca jest efektywniejsza, a my zrzucamy zbędne kilogramy w bezpieczny sposób.

z czego koktajle odchudzające

Z czego robi się koktajle odchudzające w cateringu dietetycznym?

W cateringu dietetycznych koktajle odchudzające tworzone są ze świeżych lub mrożonych warzyw i owoców, a także płynnych składników – wody, jogurtu naturalnego, mleka roślinnego, czy mleka krowiego. Dla urozmaicenia smaku i zwiększenia wartości odżywczej koktajle odchudzające wzbogacane są o tzw. superfoods, a więc nasiona chia, jarmuż, awokado, orzechy, czy masło orzechowe.

Generalnie w cateringu dietetycznym wyznawana jest zasada, że do przygotowywania koktajli wspierających redukcję, należy sięgać po składniki niskokaloryczne, które są jednocześnie bogate w błonnik, białko, witaminy i minerały. Najczęściej jest to połączenie warzyw i owoców w proporcji 2:1, co pozwala ograniczyć zawartość cukrów. Wysoka zawartość błonnika nie dość, że zapewnia uczucie sytości na  dłużej, to wspomaga perystaltykę jelit i przyspiesza metabolizm. Włączenie do koktajli odchudzających źródeł zdrowych tłuszczów, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, obniża poziom złego cholesterolu i działa przeciwzapalnie.

Najlepsze składniki koktajli odchudzających to m.in.:

  • warzywa liściaste (np. jarmuż, rukola, natka pietruszki, szpinak), ponieważ dostarczają witaminy K, błonnika, żelaza i wapnia,
  • awokado, które nie dość, że dostarcza organizmowi zdrowych tłuszczów, błonnika i potasu, to jeszcze nadaje koktajlom odchudzającym kremową konsystencję,
  • owoce jagodowe (np. jagody, borówki, truskawki, maliny), bo koktajle odchudzające z nimi są źródłem antyoksydantów i witaminy C,
  • nasiona chia, ponieważ zawierają dużo błonnika, zwiększającego uczucie sytości, ale też optymalnej ilości kwasów omega-3, wapnia i magnezu,
  • mleko roślinne (migdałowe, owsiane, kokosowe), które jest niskokaloryczną bazą smoothie odchudzającego i źródłem wapnia, czy witaminy D,
  • naturalne masło orzechowe nadaje charakterystyczny smak i dostarcza zdrowych tłuszczów, czy białka,
  • przyprawy (np. cynamon, imbir, kurkuma) działają wspomagająco na metabolizm i ograniczają apetyt na słodycze.

W cateringu dietetycznym unika się przy tym produktów wysokocukrowych, a więc do koktajli odchudzających nie dodaje się np. miodu, soków, słodzonych jogurtów.

koktajl odchudzający z diety pudełkowej

Najskuteczniejszy koktajl odchudzający z diety pudełkowej – sprawdzone przepisy

Dieta pudełkowa bazuje na wielu przepisach, ale jednym z najbardziej popularnych i skutecznych jest koktajl ze szpinakiem na odchudzanie. Do jego przygotowania potrzeba:

  • garści świeżego szpinaku,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 gruszkę,
  • 1 łyżkę soku z cytryny,
  • 1 szklankę napoju roślinnego (np. mleka migdałowego).

Sposób przygotowania: Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżeczką. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, w razie potrzeby dolewając więcej mleka roślinnego. Jeśli chcemy, by koktajl odchudzający stał się bardziej orzeźwiający, możemy dodać też kostki lodu.

Skuteczne smoothie na odchudzanie możemy wykonać też z owoców i płatków owsianych. Do wykonania takiego koktajlu potrzebujemy:

  • 1 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 banana,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki wody,

Owoce kroimy i miksujemy z jogurtem, nasionami chia i płatkami owsianymi. Stopniowo dolewamy wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Aby płatki łatwiej się miksowały, możemy je wcześniej namoczyć w jogurcie.

Kolejny przepis na koktajl odchudzający bazuje na jarmużu. Do jego wykonania potrzebujemy:

  • 1 garści jarmużu,
  • 1 kiwi,
  • 1/2 banana,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 1 szklanka wody lub napoju roślinnego.

Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Jarmuż siekamy i wrzucamy z resztą składników do blendera. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie za gęsty, możemy dodać więcej płynu.