Została Ci zalecona dieta bezglutenowa? Nie wiesz, jak ułożyć codzienny jadłospis? A może liczysz na wskazówki, które ułatwią Ci to zadanie? Mamy je dla Ciebie w poniższym tekście! Zachęcamy zatem do krótkiej lektury!
Na czym polega dieta bezglutenowa?
Przede wszystkim zacznijmy od podstaw, a więc od określenia, na czym polega dieta bezglutenowa. Co skrywa się pod jej nazwą? To nic innego jak program żywieniowy, który wiąże się z wyeliminowaniem z codziennego menu produktów zawierających gluten. Zastanawiasz się, co zawiera gluten? Najczęściej są to ziarna pszenicy, żyta i jęczmieniu. W zależności od przyczyny przejścia na dietę czasami trzeba trzymać się restrykcyjnie jej założeń. Jednak zdarzają się tez przypadki, gdzie wystarczy po prostu nieco ograniczyć ilość glutenu w diecie, a więc produktów powstałych na bazie wspominanych gatunków zbóż. Warto jednak zauważyć, że źródło glutenu czasami jest dość nieoczywiste i przez przypadek możemy sięgnąć po produkty, które nam zaszkodzą. Dlatego tak ważne jest, by nie tylko wiedzieć, jakie produkty zawierają gluten, ale też sprawdzać składy przed włożeniem artykułów do koszyka. Jest to szczególnie ważne, gdy musimy być na restrykcyjnej diecie i całkowicie wykluczyć z menu gluten. Dotyczy to na przykład choroby trzewnej, zwanej celiakią. Jest to nieuleczalne schorzenie, które charakteryzuje się silną nietolerancją glutenu. Chorzy na celiakię muszą zatem stosować ścisłą dietę bezglutenową do końca życia i unikać nawet domieszek glutenu w artykułach spożywczych. Nad tym, jak ograniczyć gluten muszą zastanowić się także osoby z alergią na białka glutenowe i nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Dieta w tych schorzeniach być bardziej lub mniej restrykcyjna. Jeszcze kiedy dieta bezglutenowa powinna być stosowana? Przy SIBO i przy zespole jelita drażliwego. W tych przypadkach najczęściej spożycie glutenu trzeba ograniczyć na pewien czas. Zdarzają się oczywiście przypadki, gdzie na dietę bezglutenową decydują się osoby zdrowe. Jest to skutek podążania za modą, ale niezbyt mądry, ponieważ gluten nie szkodzi ludziom zdrowym. Co więcej, ograniczenie glutenu i źle zbilansowana dieta może doprowadzić do niedoborów witamin i minerałów. Dlatego lepiej nie działać na własną rękę i przejść na ten sposób żywienia tylko z powodów zdrowotnych. Jedynie na korzyść wyjdzie nam wyrzucenie z menu produktów wysokoprzetworzonych zawierających gluten. Ciastka, słone przekąski, czy batony są źródłem pustych kalorii i nie mają żadnych wartości odżywczych.
Dieta bezglutenowa co jeść?
Jak w takim razie ułożyć codzienny jadłospis? Dieta bezglutenowa co jeść? Całe szczęście nawet osoby muszące przejść na bardziej restrykcyjny jadłospis nie będą miały powodów do narzekań. Lista dozwolonych produktów naprawdę jest długa i wiąże się na z jedzeniem produktów powstałych ze zbóż kukurydzy, ryżu, gryki, komosy ryżowej, czy prosa i tapioki. A czy owies ma gluten? Owies naturalnie nie zawiera glutenu. Może jednak być nim zanieczyszczony. Dlatego musimy wybierać wyłącznie te produkty, które mają oznaczenie jako bezglutenowe. Do pieczenia i smażenia warto sięgać po mąki bezglutenowe. Skoro wiemy, czy ryż zawiera gluten, to nie będzie problemu z ustaleniem, że mąka ryżowa sprawdzi się w codziennym menu. Do tego możemy sięgać po mąkę kukurydzianą i gryczaną. Jeszcze co jeść na diecie bezglutenowej? Na pewno kasze i płatki kukurydziane. Dozwolone są otręby ryżowe i kukurydziane, kasze gryczane, pieczywo i ciasta bezglutenowe. Dieta bezglutenowa produkty dozwolone to też świeże warzywa i owoce. Warto jednak zachować umiar, zwłaszcza w przypadku tych, które są kaloryczne i zawierają dużo cukru. Ich nadmierne spożywanie może odbić się na naszej wadze. Celiakia dieta co jeść? Orzechy, nasiona i pestki, ale tylko nieprzetworzone. Szczególną uwagę trzeba poświęcić nasionom roślin strączkowych, w tym na przykład hummusowi i innym produktom wegańskim. W ich składzie niestety bardzo często pojawia się gluten. Przy sibo produkty dozwolone tabela to nieprzetworzone mięso, ryby i owoce morza. A czy jaja mają gluten? Same w sobie nie. Jednak sięganie po gotowe produkty jajeczne jest ryzykowne, bo często są wzbogacone o gluten. Jeszcze jaka dieta przy celiakii się sprawdzi? Bazująca na różnych nieprzetworzonych produktach mlecznych. Dozwolone jest jedzenie jogurtów naturalnych, serów żółtych, kefirów i serów twarogowych. Szeroki wybór mamy też w przypadku zdrowych tłuszczów. Dobrym wyborem będą wszelkie oleje roślinne i oliwa z oliwek. Co jesc na diecie bez glutenu? Do codziennego menu możemy włączyć różne naturalne przyprawy i zioła, w tym na przykład sól i pieprz. Zastanawiasz się, czy soda ma gluten? Jest na liście dozwolonych produktów, więc nie jest. A czy majonez zawiera gluten? I tak i nie! Wszystko zależy od tego, po jaki sięgniemy. Najlepiej zawsze sprawdzać etykiety, bo niektóre majonezy i gotowe sosy zawierają gluten. Inne są od niego całkowicie wolne i po takie możemy sięgać. Zatem podsumowując, najlepiej wybierać artykuły mające oznaczenie produktów bezglutenowych. Z napojów też mamy całkiem spory wybór. Szczególnie polecana jest woda mineralna. Jednak możemy też sięgać po kakao i kawy naturalne. Dobrym wyborem będą soki owocowe i warzywne, herbata i napary ziołowe.
Dieta bezglutenowa czego nie wolno jesc?
Wiemy już, jakie produkty pozwalają na ograniczenie glutenu w diecie. A czego dokładnie powinniśmy się wystrzegać? Dieta bezglutenowa czego nie wolno jesc? Na pewno nasz codzienny jadłospis nie może wiązać się z jedzeniem produktów zawierających kompleks białek glutenowych. Co to oznacza? Tym, co może zawierać gluten są produkty z żyta, pszenicy, pszenżyta i jęczmienia. A czy orkisz jest bezglutenowy? Niestety nie i lepiej zrezygnować lub ograniczyć jedzenie produktów, które z niego powstały. Na liście produktów zakazanych znajdziemy mąkę pszenną, żytnią, jęczmienną i orkiszową. Ograniczenia dotyczą też płatków, otrębów i makaronów. Do tego lista produktów zawierających gluten uwzględnia kaszę kuskus, owsianą, jęczmienną i bulgar. Dieta bez pszenicy czego nie jeść? Białego pieczywa i razowego. Do tego pizzy, ciasta i innych tradycyjnych wyrobów cukierniczych. Jak wcześniej wspomnieliśmy, gluten może być w mniej oczywistych produktach, głównie wysokoprzetworzonych. Dlatego warto zwracać uwagę na chipsy, jogurty owocowe, wędliny i nabiał. Z napojów powinny ograniczyć napoje słodzone słodem jęczmiennym. Do tego kawa zbożowa ze słodem jęczmiennym i napoje alkoholowe z niedozwolonych zbóż. W takim razie czy piwo zawiera gluten? W większości przypadków tak, ale zdarzają się też gatunki bezglutenowe. Wybierając zatem dla siebie piwo, warto dokładnie sprawdzać etykiety i pamiętać o umiarze. Nadmiar alkoholu w diecie nigdy nie wpływa na nas korzystnie.
Źródło: https://timcatering.pl/blog/dieta-bezglutenowa-co-jesc/