Banan to jeden z najpopularniejszych owoców w Polsce. Owoc tropikalny, uprawiany głównie w strefie międzyzwrotnikowej, a więc w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej, w Azji i krajach Pacyfiku. Choć jest na wyciągnięcie ręki każdego z nas, nie co dzień gości w diecie wielu z nas, a szkoda, bo ma niezwykłe właściwości zdrowotne.
Właściwości bananów
Banany zawierają potas, który skutecznie wspomaga układ krążenia. Składnik ten jednocześnie optymalizuje pracę serca. Odpowiada za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych. Jego obecność w organizmie ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
W bananach można też znaleźć żelazo, które z kolei stymuluje produkcję hemoglobiny we krwi. Dostarcza tlen do narządów i mięśni. Składnik ten odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie fizyczne i intelektualne człowieka.
Ku zaskoczeniu wielu kobiet, banany są dobre na dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Zawierają witaminę B6, która reguluje poziom glukozy we krwi, a także pomaga w chwilach stresu. W bananach jest duża ilość błonnika. Niweluje on zaparcia, a co za tym idzie, umożliwia jelitom prawidłowe funkcjonowanie.
Banany dodają energii. Na przykład dojrzałe owoce dostarczają cukry proste po treningu. Z kolei niedojrzałe, zawierają więcej skrobi opornej i świetnie nadają się do jedzenia przed treningiem. Ponadto poprawiają myślenie. Owoce te wspierają tak zwane szare komórki mózgu. Sprawdzono, że uczniowie, którzy jedzą banany na śniadanie, zdecydowanie lepiej radzą sobie na lekcjach i egzaminach.
Co ciekawe, banany również poprawiają humor. To za sprawą tryptofanu, który jest uwalniany przez te owoce. Przekształca się on w mózgu na serotoninę. Serotonina zaś korzystnie wpływa na nastrój. Ciekawe również jest to, że minerały oraz witaminy z grupy B, które zawierają banany, zmniejszają skutki uboczne odstawienia nikotyny.
Nie pozostaje więc nic innego, jak stwierdzić, że banany mogą korzystnie wpłynąć na nasz dzień i to pod wieloma względami. Zatem warto wzbogacić nimi codzienną dietę.
Posiłki na bazie bananów
Banany można jeść bez żadnych dodatków i bez przetwarzania. Smakują doskonale. To jeden z najbardziej lubianych owoców przez dzieci. Choć starsi też nie narzekają na jego smak, czy konsystencję. Mimo to istnieje wiele sposobów na podanie ich w nieco innej formie.
Z użyciem banana można przygotować smaczne koktajle, sałatki owocowe, a nawet upiec ciasto bananowe, czy usmażyć bananowe placki. Często są składnikiem porannego musli. Banany świetnie smakują gdy są usmażone lub upieczone. Warto wykorzystać je również podczas wypieku ciast.
Pomysłów na przygotowanie deserów, a także innych słodkich przekąsek z użyciem bananów, jest mnóstwo. Każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli nawet zje banana w czystej postaci, dostarczy swojemu organizmowi to, co dla niego niezwykle cenne.
Banany to źródło potasu, żelaza i energii. Są smaczne, a ilość dań, w jakich można je spożywać, daje możliwość zaspokojenia najbardziej wybrednych kubków smakowych. Warto zatem zawsze mieć te owoce w swoim domu i sięgać po nie nawet każdego dnia.